Pieczonki z kociołka żeliwnego - Przepis na alternatywę dla grilla
Nie ma to jak pieczonki z ogniska. Może to potwierdzić każdy, kto choć raz ich spróbował. W poniższym artykule opiszemy, jak przygotować tą tradycyjną potrawę przy pomocy tradycyjnego kociołka żeliwnego. Zachęcamy do smakowitej lektury.
Co to są pieczonki?
Smakowite pieczonki z kociołka żeliwnego to jednogarnkowe danie, które pochodzi z okolic Śląska. Czasem nazywa się je duszonką, prażonkami lub... kociołkiem. Jeśli masz w lodówce odrobinę ziemniaków, cebuli oraz marchewki, a także słoninę, boczek oraz kapustę, to możesz je połączyć ze sobą, przygotowując w ten sposób smaczne pieczonki w kociołku.
Zapewniamy, że jeśli przygotujesz to danie na ognisku, to będzie ono smakować wyjątkowo i niepowtarzalnie. I jeszcze jedno: do duszonki niezbędne będą kociołki żeliwne. Dlaczego? O tym opowiemy już za chwilę.
Kociołek żeliwny czy emaliowany, a może garnek żeliwny?
Niektórzy sądzą, że do przygotowania duszonki wystarczy dowolny rodzaj garnka. Co prawda można wykorzystać do tego celu naczynia emaliowane, ale bądźmy szczerzy - tradycyjny kociołek myśliwski smakuje najlepiej wtedy, gdy są przygotowane w garnkach wykonanych z żeliwa. Dlaczego najlepszym rozwiązaniem będzie kociołek żeliwny?
- Żeliwo doskonale utrzymuje ciepło. Jego specyficzna struktura szybko się nagrzewa i zapewnia równomierne ogrzanie potrawy. Jednocześnie żeliwna powierzchnia naczynia nie przypala się, dzięki czemu danie można przygotowywać również na intensywnym ogniu.
- Duży garnek żeliwny jest funkcjonalny i pozwala łatwo podgrzewać danie, ale jednocześnie nie zapewnia tak dużej pojemności. Co więcej, większość garnków nie posiada charakterystycznych nóżek, pod którymi można rozpalić ognisko.
- Kociołek na pieczonki jest trwały i niezawodny. Dzięki temu może służyć użytkownikowi na wakacjach lub w trakcie biwaku. Dzięki niemu można przygotować pyszne danie, które smak i zapach na długo pozostaną w pamięci.
Jak przygotować kociołek żeliwny do pieczonki?
Gdy już wybierzemy odpowiedni kociołek na pieczonki, powinniśmy go właściwie przygotować. W tym celu należy przepłukać naczynie wodą, a następnie wysmarować dno i boki kociołka tłuszczem (np. smalcem). Następnie kociołek znów zalewamy wodę i stawiamy nad ogniskiem. Smarowanie kociołka smalcem od zewnątrz i wewnątrz pozwoli łatwo zdezynfekować i oczyścić jego powierzchnię, a także ułatwi pozbycie się resztek farby i innych materiałów poprodukcyjnych. Po upływie 30 minut należy wygasić ogien i pozwolić się wystudzić naczyniu. Pamiętajmy również o tym, by nie zalewać gorącego kociołka zimną wodą, gdyż może to doprowadzić do tzw. szoku termicznego oraz jego częściowego pęknięcia.
Jakie składniki są najczęściej wykorzystywane do przygotowania pieczonki?
Jakie składniki do przyrządzenia pieczonki są niezbędne? Jeśli chcemy przyrządzić smaczną i dobrą duszonkę, warto zaopatrzyć się w takie produkty spożywcze, jak:
- kapusta biała,
- ziemniaki,
- marchew,
- por,
- czosnek,
- boczek wędzony,
- cebula,
- pieczarki,
- kiełbasa,
- przyprawa do ziemniaków,
- pieprz,
- papryka czerwona, żółta,
- papryka mielona słodka i ostra,
- tymianek,
- majeranek suszony,
- sól,
- smalec,
- woda.
Przepis na pieczonki z kociołka - krok po kroku
Jak przygotować duszonkę? W poniższym akapicie opiszemy, jak przygotować najsmaczniejsze jedzenie biwakowe pod Słońcem, a także, jakie produkty będą nam do tego celu potrzebne. Oto najważniejsze z nich:
- ziemniaki - 5 sztuk,
- kiełbasa - 2 sztuki,
- kapusta - 50 dkg,
- boczek - 40 dkg,
- marchewka - 3 sztuki,
- cebula - 2 sztuki,
- pieczarki - 1 sztuki,
- papryka czerwona i żółta - po 1 sztuce,
- smalec - 2 łyżki,
- pieprz, tymianek, majeranek, sól, przyprawa do ziemniaków (do smaku).
Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od dokładnego wysmarowania dna i boków kociołka myśliwskiego. W tym celu przygotowujemy niewielką ilość tłuszczu, a konkretnie olej lub smalec. Następnie okładamy dno i boki naczynia kapustą. Warto pamiętać, aby kociołek obłożyć liśćmi kapusty w miarę równomierny sposób. Następnie wszystkie wymienione powyżej składniki należy dokładnie wymieszać ze sobą, w międzyczasie dodając poszczególne przyprawy. Pamiętajmy również o tym, aby ziemniaki pokroić wcześniej w talarki. Dzięki temu umieszczenie ich wewnątrz naczynia żeliwnego będzie znacznie łatwiejsze.
Wszystkie zmieszane i włożone składniki należy dokładnie wymieszać, po czym okładamy je z góry plasterkami boczku i przykryć liśćmi kapusty. W ten sposób układamy warstwy mięsa, które będzie powolutku dusić się wewnątrz naczynia.
Do przygotowania leczo będą nam niezbędne pomidory, karkówka lub łopatka, bulion i papryka zielona.
Uwaga! Ilość składników można zmieniać zgodnie z własnymi preferencjami. Dzięki temu uzyskamy danie o określonych walorach smakowych, które będzie najlepiej odpowiadało potrzebom smakosza. Istotne jest również to, by nie wkładać naczynia bezpośrednio do ognia. Czas przygotowania duszonki to około 45 minut.
Reasumując, pieczonki z kocioła żeliwnego to danie, które warto polecić miłośnikom cygańskich, myśliwskich smaków. Posiłek ten z pewnością zaspokoi nawet największy głód o który nietrudno w trakcie leśnych lub górskich wypraw.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog