alt

PROMOCJA na produkty marki Zilner. Odkryj produkty

Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Blog » Patelnia żeliwna - jak dbać i korzystać? Poznaj najważniejsze informacje

Patelnia żeliwna - jak dbać i korzystać? Poznaj najważniejsze informacje

Data dodania: 10-05-2024


Patelnie żeliwne nie cieszą się tak dużą popularnością, jak teflonowe. Wynika to przede wszystkim z faktu, że nie są tak łatwe w użytkowaniu, jak te pokryte powłoką teflonu. Niegdyś w ich produkcji specjalizowali się Romowie, dlatego potocznie nazywano je cygańskimi. Te wykonane z żelazowo-węglowego stopu patelnie cechują się ponadprzeciętną trwałością, a prawidłowo użytkowane są praktycznie niezniszczalne. Słyną z funkcjonalności i wygody w użytkowaniu. Można na nich smażyć, dusić, a nawet gotować, a potrawy na nich przyrządzane mają wyjątkowy smak.

Właściwości żeliwa

Żeliwo, z którego produkowane są patenie żeliwne to żelazowo-węglowy stop odlewniczy. W jego składzie znajduje się od 2 do 6% węgla, co zapewnia większą odporność na korozję. Choć wyglądem żeliwo przypomina nieco stal, ma znacznie lepsze właściwości mechaniczne. Co więcej, jest stosunkowo miękkim surowcem, dlatego świetnie się nadaje do obróbki plastycznej.

Żeliwo to materiał, który znajduje szerokie zastosowanie w różnych dziedzinach życia i gałęziach przemysłu. Odlewy żeliwne wykorzystuje się między innymi w branży motoryzacyjnej, w przemyśle kolejowym, stoczniowym, lotnictwie i wielu innych dziedzinach. Z żeliwa produkuje się także artykuły gospodarstwa domowego, w tym doskonałej jakości patelnie.

Zalety patelni żeliwnych

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu żeliwne patelnie znaleźć można było niemal w każdym domu. Z czasem zastąpiły je jednak znacznie łatwiejsze w użytkowaniu i pielęgnacji patelnie teflonowe, czy też ceramiczne. Niestety te nowoczesne akcesoria kuchenne, pokryte przeróżnymi nieprzywierającymi powłokami, nie są tak trwałe, jak te wykonane z żeliwa. To jednak niejedyna zaleta patelni wykonanych z odlewu żelazowo-węglowego.

Patelnie żeliwne, zarówno małe, jak i duże, rozgrzewają się długo, ale kiedy już się nagrzeją do odpowiedniej temperatury, doskonale akumulują ciepło. Co więcej, równomiernie nagrzewa się cała ich powierzchnia, co znacznie ułatwia obróbkę termiczną potraw przyrządzanych na tego rodzaju patelni. Niezwykle ważną zaletą tego akcesoria kuchennego jest także to, że do jego produkcji nie są wykorzystywane żadne dodatki chemiczne. Nawet podczas intensywnej eksploatacji patelni żeliwnej nie wytrącają się z niej szkodliwe dla zdrowia substancje.

Wady patelni żeliwnych

Wśród użytkowników żeliwnych patelni zdarzają się negatywne opinie. Wiele osób uskarża się, że produkty przywierają do jej powierzchni, co znacznie utrudnia sprawne przygotowanie potraw. Okazuje się jednak, że ten problem można łatwo wyeliminować. Wystarczy przed położeniem na patelnie dokładnie osuszyć mięso, ryby lub inne produkty, aby skutecznie zminimalizować ryzyko ich przywierania.

Za wadę patelni żeliwnych uważa się także dość skomplikowaną metodę ich czyszczenia i to, że wymaga konserwacji. Należy je bowiem myć ręcznie, wyłącznie pod bieżącą wodą. Co więcej, do mycia nie używa się detergentów. Po umyciu patelnię trzeba dokładnie wytrzeć do sucha, a następnie posmarować jej powierzchnię cienką warstwą oleju roślinnego.

Czy patelnia żeliwna jest bezpieczna dla zdrowia?

Żeliwne patelnie doskonale się sprawdzają do przygotowywania zdrowych potraw. Podczas ich nagrzewania nie wytwarzają się żadne, szkodliwe substancje. Co więcej, wzbogacają one potrawy na nich przygotowywane o żelazo. Pierwiastek ten jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Smażenie na dobrej patelni żeliwnej to zatem gwarancja smacznych posiłków. To zdrowa patelnia, która powinna się znaleźć w każdej kuchni.

Pierwsze użycie patelni żeliwnej

Wbrew powszechnie panującej opinii użytkowanie patelni żeliwnej nie jest trudnym zadaniem. Zanim jednak zaczniemy ją używać, trzeba ją odpowiednio do tego przygotować.

Patelnia przed pierwszym użyciem musi być dokładnie umyta pod ciepłą, bieżącą wodą, a następnie wytarta do sucha. Umyte naczynie pokrywamy cienką warstwą oleju, a następnie wkładamy do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika. Wypalanie patelni żeliwnej powinno trwać od kilku do kilkunastu minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy patelnię z piekarnika i pozostawiamy ją do wystudzenia. Kiedy ostygnie, ręcznikiem papierowym wycieramy pozostałości oleju. Tak przygotowana patelnia jest gotowa do codziennego użytkowania.

Jak smażyć na patelni żeliwnej?

Od właściwego przygotowania patelni żeliwnej w dużej mierze zależeć będzie jakość przyrządzonych na niej potraw. Pamiętać należy, że jest to naczynie wrażliwe na gwałtowne zmiany temperatur. Dlatego przed użyciem należy patelnię rozgrzewać powoli, tak aby równomiernie się nagrzała. Nie wolno jej też nadmiernie przegrzewać.

Jeśli zamierzamy smażyć na patelni żeliwnej, musimy pamiętać, żeby użyć oleju lub innego tłuszczu. To skutecznie zapobiegnie przywieraniu potraw. Kiedy patelnia jest już rozgrzana, możemy rozpocząć obróbkę termiczną produktów. Ważne jest, aby mięso, czy też ryby przeznaczone do smażenia były dokładnie osuszone. Nie mogą być też zbyt zimne.

Jak dbać o patelnię żeliwną?

Początkowo pielęgnacja patelni żeliwnej może się wydawać dosyć skomplikowana. Jednak systematyczne jej używanie sprawia, że zwykle nie ma z nią większych problemów. Aby uniknąć jej rdzewienia, po każdym użyciu należy ją umyć ciepłą wodą i wytrzeć do sucha. Do jej mycia nie wolno używać detergentów, ale tego rodzaju patelnia dobrze też znosi czyszczenie solą. Aby nasze naczynie długo i niezawodnie służyło, zawsze po umyciu trzeba je natłuścić cienką warstwą oleju jadalnego. To najskuteczniejsza metoda konserwacji żeliwnej patelni.

Czego nie robić z patelnią żeliwną?

Żeliwne patelnie słyną z trwałości i odporności na uszkodzenia. Jednak niewłaściwe użytkowanie, a także pielęgnacja, mogą niekorzystnie wpływać na stan naczynia. Nie należy wkładać na patelnię zimnych i mokrych produktów. Trzeba też unikać przyrządzania potraw z dodatkiem octu, soku z pomidorów, czy z cytryny. Może to uszkodzić jej powłokę i przyczynić się do pojawienia się rdzy. Pamiętać należy również, że żeliwna patelnia nie lubi być przegrzewana. Zbyt szybkie jej nagrzewanie z pewnością przyczyni się do przywierania i przypalania się potraw.

Jakie potrawy przyrządzać na patelni żeliwnej?

Patelnia żeliwna to niezwykle uniwersalne naczynie. Można jej używać na każdym rodzaju kuchenki. Nadaje się też naindukcje. Z powodzeniem można na niej smażyć, dusić, gotować, a nawet piec. Doskonale się sprawdza do jajecznicy. Jest najlepszą patelnią do steków, ale też innych potraw przygotowywanych na bazie mięsa.

Zakup patelni żeliwnej z pewnością się opłaci. To niezwykle trwałe i odporne na uszkodzenia akcesorium kuchenne. Wymaga nieco wprawy w jej użytkowaniu. Kiedy jednak już zdobędziemy niezbędne doświadczenie, każda potrawa na niej przygotowywana będzie smakowała wyjątkowo.

 


Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ