alt

PROMOCJA na produkty marki Zilner. Odkryj produkty

Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Blog » Jak korzystać z kociołków myśliwskich - kompendium wiedzy

Jak korzystać z kociołków myśliwskich - kompendium wiedzy

Data dodania: 13-06-2024


Tradycyjne kociołki żeliwne to akcesoria stworzone po to, by cieszyć się smakiem ulubionych potraw na łonie przyrody. O czym należy pamiętać, aby dania z kociołków żeliwnych smakowały jak najlepiej? Jak zabezpieczyć kociołek przed działaniem rdzy i na czym polega sezonowanie kociołka? Tego wszystkiego dowiecie się z poniższego artykułu.

Jak prawidłowo używać kociołek żeliwny?

Jakość żeliwnych kociołków jest bardzo wysoka. Należy jednak pamiętać, że przechowywanie w nich potraw jest niedopuszczalne. Co prawda można gotować w żeliwnym garnku, ale po zakończeniu tej czynności trzeba dokładnie osuszyć i zakonserwować kociołek aż do następnego użycia. Prawidłowe osuszenie i konserwacja naczynia sprawi, że kolejne gotowanie w kociołku myśliwskim nie będzie poprzedzone długotrwałym i męczącym czyszczeniem. Trzeba też pamiętać, że takie zabiegi jak olejowanie powierzchni, pomogą wydłużyć czas eksploatacji naczynia do maksimum. Zabezpieczenie kociołka za pomocą oleju, jest kluczowe, by ochronić żeliwo przed uszkodzeniami wynikającymi z oddziaływania wilgoci

Sposoby na wypalenie kociołka żeliwnego

Pielęgnacja żeliwnych kociołków powinna rozpocząć się od ich wypalenia. Dlaczego trzeba wypalać kociołki żeliwne? Na skutek oddziaływania ognia zamykają się mikropory, poprzez które mogłaby się do jego wnętrza przedostawać wilgoć. Wysokiej jakości żeliwne kociołki na skutek wypalania zmieniają swój kolor. Ogień sprawia, że stają się one brązowe, a nawet czarne. Wyeliminowanie porów ma również wpływ na jakość naczyń żeliwnych i tym samym - na skład przygotowanego w nim jedzenia. Naczynia żeliwne dobrej jakości można wypalać na kilka różnych sposobów. Poniżej przedstawimy kilka z nich.

Sezonowanie żeliwnych kociołków - co to jest?

Wypalanie i smarowanie, tudzież olejowanie powierzchni kociołka to czynności, które wchodzą w skład tzw. sezonowania. Mówiąc wprost - sezonowanie kociołka żeliwnego polega na stworzeniu na jego powierzchni specjalnej warstwy ochronnej, która zapobiega przywieraniu potraw i zmniejsza ryzyko pojawienia się rdzy. Częstotliwość sezonowania zależy od intensywności używania kociołków żeliwnych. Zaleca się, aby powtórzyć ją maksymalnie 4 -6 razy. Sezonowanie należy wykonywać od momentu kupna kociołka żeliwnego.

Jak wypalić kociołek żeliwny w kuchence?

Użyteczność kociołka żeliwnego jest niekwestionowana. Aby naczynie uzyskało odpowiednie właściwości, można je wypalić w kuchence. Proces ten poprzedzamy dokładnym umyciem naczynia i osuszeniem go za pomocą ręcznika papierowego. Przyda nam się też olej i sól. Następnie kładziemy kociołek na kuchence i wsypujemy do niego około pół kilograma soli. Całość podgrzewamy, pamiętając o okresowym mieszaniu zawartości. Po upływie około 15 minut odcinamy ogień, a następnie - gdy naczynie ostygnie - usuwamy sól. Na koniec kociołek należy dokładnie umyć, osuszyć. Wykonujemy też olejowanie powierzchni kociołka, do czego zresztą możemy wykorzystać odrobinę zwykłego oleju spożywczego.

Wypalanie kociołka w piekarniku

Dbać o kociołek myśliwski można również przy pomocy... piekarnika elektrycznego. W tym celu należy dokładnie umyć naczynie, wysuszyć je, a następnie nałożyć niewielką ilość oleju na całą powierzchnię wewnętrzną. Wypalanie naczyń żeliwnych w piekarniku poprzedzamy też ustawieniem temperatury na około 120 stopni Celsjusza. Gdy urządzenie odpowiednio się rozgrzeje, można w nim umieścić naczynie. Wypalanie w piekarniku składa się w dwóch etapów. Pierwszy z nich trwa około 10 minut. Po wyjęciu naczynia należy zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180 - 200 stopni Celsjusza. Ponownie smarujemy naczynie i ustawiamy je do góry dnem. Niestety, w przypadku kociołków żeliwnych konieczne jest wydłużanie czasu wypalania nawet do godziny. W trakcie wypalania naczynie powinno być umieszczone w nim do góry dnem.

Wypalanie kociołka żeliwnego nad ogniskiem

Trwałość żeliwnych naczyń można zwiększyć wypalając je nad ogniskiem. Jak to zrobić? Niezależnie od rodzaju kociołków żeliwnych należy je zalać do pełna, a następnie wypełnić obierkami z ziemniaków. Dodajemy też połowę kostki smalcu, a na koniec całość gotujemy (obowiązkowo pod przykryciem) przez około 50 minut. Po upływie tego czasu wylewamy zawartość i ponownie napełniamy naczynie. Dopiero potem kociołek żeliwny emaliowany należy wyczyścić, osuszyć oraz pokryć jego wewnętrzną stronę warstwą smalcu lub oleju roślinnego.

Pielęgnacja kociołka żeliwnego po użyciu - czyszczenie kociołka żeliwnego

Jeśli skorzystaliście z naszego przepisu na jednogarnkowe dania w kociołku żeliwnym, to pewnie wiecie, że smak serwowanych w nim potraw zależy również od tego, czy naczynie jest właściwie czyszczone. W celu mycia żeliwa używa się jedynie wody, piasku, sody oczyszczonej lub soli. Dzięki nim usuwanie uporczywych plam jest znacznie łatwiejsze. Po zakończeniu gotowania należy natychmiast opróżnić naczynie, a następnie wymycia i osuszenia oraz zakonserwowania. Warto pamiętać o tym, aby rozgrzany kociołek emaliowany nie był poddany działaniu zimnej wody. Przechowywanie kociołków żeliwnych jest możliwe tylko w przewiewnym miejscu.

Jak zapobiegać rdzy w kociołkach żeliwnych?

A co, jeśli w kociołku pojawi się rdza? Jej obecność jest najczęściej skutkiem niewłaściwego przechowywania naczynia. Rdzę można usunąć przy pomocy wody, piasku oraz twardych myjek drucianych. Na koniec trzeba ją osuszyć zakonserwować olejem roślinnym oraz wypalić nad ogniskiem lub w piekarniku.

Jak usunąć uporczywe plamy i osady w kociołkach?

Przypalony kociołek żeliwny można oczyścić np. poprzez zagotowanie wody w jego wnętrzu. Działanie gorącej wody znacznie ułatwia zmiękczanie i rozpuszczanie zabrudzeń. Do czyszczenia można też użyć pasty z sody i octu, którą rozsmarowujemy w naczyniu żeliwnym, a następnie szorujemy metalową szczotką. Usuwanie uporczywych plam kończymy poprzez dokładnie spłukanie naczynia.

Na co trzeba uważać podczas używania kociołka żeliwnego?

Odpowiednia częstotliwość sezonowania zapewnia naczyniu maksimum ochrony. Warto jednak pamiętać, że czyszczenie kociołka żeliwnego to nie wszystko. Ważne jest również, aby nie poddawać go działaniu zbyt dużych różnic temperatur. Jest to bardzo istotne w kontekście długoterminowej pielęgnacji żeliwa. Pamiętajmy też, że chcąc wyczyścić przypalony kociołek żeliwny, nie używamy noży oraz innych ostrych przedmiotów. Czyścić żeliwne naczynia można wyłącznie przy użyciu metalowych szczotek.

Jak widać, ten, kto regularnie konserwuje naczynia żeliwne, może korzystać z nich przez lata. Żeliwne kociołki wymagają troski, ale w zamian oferują możliwość przygotowania pysznych dań.


Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ