alt

PROMOCJA na produkty marki Zilner. Odkryj produkty

Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Blog » Co można piec w brytfannie?

Co można piec w brytfannie?

Data dodania: 27-06-2024


Dawniej brytfanna do pieczenia była integralną częścią kuchennego wyposażenia domu. Dziś w wielu domach zastępuje ją kilka urządzeń, np. do pieczenia lub duszenia, co jeszcze bardziej podkreśla jej uniwersalny charakter. Sprawdźmy zatem, jak smakują dania z brytfanny i poznajmy powody, dla których warto ją włączyć do wyposażenia kuchni.

alt

Jakie są zalety przyrządzania mięsa i innych dań w brytfannie?

Brytfanna to uniwersalne wyposażenie kuchni. Można w niej piec, smażyć, dusić, a nawet gotować. Większości przygotowywanych w niej dań nie trzeba mieszać. To idealne naczynie do przygotowywania dań jednogarnkowych - wystarczy wrzucić wszystko do jednego naczynia do pieczenia i gotowe. Poza tym brytfanna posiada pokrywkę, która sprawia, że w garnku pozostaje para, a znajdujące się w środku jedzenie nie traci swoich walorów odżywczych.

Brytfanna do pieczenia może zastąpić praktycznie każdy garnek lub patelnię. Przy pomocy naczynia można przygotowywać dania na kuchence indukcyjnej lub w piekarniku. Reasumując, pieczenie w brytfannie niesie ze sobą szereg korzyści - oszczędność energii, czasu i uniwersalność przyrządzanych potraw.

Co można upiec w brytfannie żaroodpornej?

Piec w brytfannie można praktycznie wszystko: począwszy od ciasta, a skończywszy na wymagających odmianach mięsa, takich jak dziczyzna lub wołowina. Wysokie temperatury i duże ciśnienie panujące w środku sprawiają, że przygotowywane w ten sposób posiłki cieszą się ogromną popularnością wśród smakoszy.

Mięsa, które upieczesz w brytfannie

Wykorzystanie brytfanny do przygotowania dań mięsnych to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Możesz w niej przyrządzić praktycznie wszystko: kaczkę (całą), mięso duszone, a także gulasz. Na ogół naczynie do pieczenia wkłada się do piekarnika, w którym temperatura powinna być ustawiona w zakresie 180 - 200 stopni Celsjusza. Chcąc piec aromatyczną pieczeń, warto kierować się prostą zasadą - każdy kilogram mięsa wymaga godziny pieczenia. Warto też pamiętać, aby mniej więcej co 30 minut przewracać mięso w garnku, tak aby uzyskało ono równomierny koloryt. Przygotowane w ten sposób mięso z brytfanki z pewnością będzie Wam smakować.

Pieczone ryby - spróbuj przyrządzić je w brytfannie

Czy wiesz, że w brytfannie możesz przygotować pieczone ryby? Jeśli cenisz sobie przepisy na wyjątkowe, rybne dania, to spróbuj przede wszystkim łososia, który jest zdrowy i ma niezapomniany smak. Jako że możesz piec w brytfannie dania jednogarnkowe, nic nie stoi na przeszkodzie, aby za jednym razem przyrządzić ziemniaki, groszek i przepyszne filety z łososia. Całość z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom ryb.

Sposób na wykorzystanie brytfanny do pieczenia warzyw

Pewnie wiesz, że warzywa możesz piec w brytfannie żaroodpornej. To idealne danie na każdą porę roku, gdyż - dzięki odpowiednim warunkom panującym w naczyniu - zachowają one swój naturalny smak i bogactwo witamin. W związku z tym, że największą zaletą brytfanny jest jej uniwersalność, możesz w nich przygotowywać posiłki wegetariańskie oraz dodatki do mięs. Możesz w niej piec bakłażan, cebulę, buraki, a także cukinię. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć ze sobą te składniki i zmieszać je np. z oliwą, czosnkiem i odrobiną soli.

Jak piec w brytfannie ziemniaki?

Ziemniaki z piekarnika są przepyszne. Chcąc je przygotować, pokrój je (ze skórką) na ćwiartki, a następnie wrzuć do zagotowanej wody na 5 minut. Po ich odcedzeniu należy włożyć je do brytfanny, polać niewielką ilością oleju, a także połączyć z przyprawami, takimi jak czosnek lub rozmaryn. Po 40 minutach pieczenia w temperaturze 200 stopni Celsjusza Twoje ziemniaczane danie będzie gotowe.

Pieczenie w brytfannie zapiekanek makaronowych

Jak przygotować zapiekankę makaronową? Wystarczy obrać ziemniaki, pokroić je w plastry, a następnie wysmarować naczynie masłem (tudzież czosnkiem) i ułożyć w niej warstwami plasterki z ziemniaków. Następnie całość należy posypać odrobiną masła i zalać mlekiem (max 1 szklanka). Zapiekankę należy piec przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Brytfanna jak piec dania jednogarnkowe?

Danie jednogarnkowe w brytfannie to świetny sposób na urozmaicenie domowego menu. Przygotuj w ten sposób proste i sycące potrawy, takie jak gulasz, bigos lub fasolkę po bretońsku. Poszukaj wyjątkowych przepisów i wprowadź do swej diety zupełnie nowe, smaczne pozycje.

Pieczenie ciast i deserów w brytfannie

Jak przygotować deser w brytfance? Podpowiadamy! Zaopatrz się w 2 szklanki mąki pszennej, a następnie zmieszaj je z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli. Następnie utrzyj 5 jajek ze szklanką cukru i wanilią. Połącz je z 200 ml oleju. Całość miksuj, a w międzyczasie dodawaj suche składniki. Mieszaj dotąd, aż uzyskasz idealnie gładką mieszaninę. Następnie przelej ją do brytfanki, pamiętając o wcześniejszym wyłożeniu jej papierem. Ciasto należy piec w piekarniku przez 50 minut w 180°C.

Jak piec chleb w brytfannie?

W osobnej misce wymieszaj 500 g mąki pszennej, a także 10 g drożdży, 350 ml wody i 10 g soli. Całość należy przykryć ścierką i odstawić na 15 h. Następnie ciasto należy ułożyć na desce i złożyć na pół, po czym należy je pozostawić na kolejną godzinę. W międzyczasie należy przygotować brytfankę poprzez rozgrzanie jej w piekarniku do 230 stopni. Gdy będzie ona gorąca, należy włożyć do niej odpowiednio wyrośnięte ciasto. Po 20 minutach wyciągamy ją z piekarnika i zdejmujemy z niej pokrywkę. Następnie ciasto pieczemy przez kolejne 25 minut.

Jak zapobiec przywieraniu potraw w brytfannie?

Najlepiej wybrać naczynie wykonane ze stali. Najczęściej jest ono pokryte od wewnątrz specjalnymi powłokami, które zapobiegają przywieraniu potraw. Jeśli pieczesz coś w brytfannie, warto wyłożyć jej powierzchnię papierem do pieczenia lub pokryć roztopionym masłem.

Reasumując, zarówno mięso, jak i zapiekane warzywa z brytfanny smakują idealnie. Zachęcamy do ich wypróbowania.


Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ